Kako pripremiti kosilicu za sezonu – 5 korisnih savjeta

Nova sezona košenja nam uskoro dolazi. Jeste li pripremili svoju kosilicu za sezonu?  Kako bi vam kosilica što duže koristila svakako ju je potrebno redovito održavati. U ovom kratkom tekstu 5 korisnih savjeta prikazat ćemo kako sami možete pripremiti kosilicu za sezonu košnje. Ako vam je potrebna kosilica, navratite do Reta salona i izaberite svoju novu kosilicu već danas, a uz ove korisne savjete osigurat ćete dugovječnost svojoj novoj kosilici.

1. Priprema prije početka

Većina kosilica u današnje vrijeme su rotacione kosilice s četverotaktnim benzinskim motorom, postoje i rotacione kosilice s dvotaktnim motorom no one su sve rjeđe na tržištu. Glavna razlika između ta dva tipa kosilica je da kod dvotaktnog motora gorivo mješavina benzina i ulja, dok je kod četverotaktnog motora gorivo isključivo benzin, a ulje se posebno stavlja u spremnik ulja. Dvotaktni motori ne zahtjevaju promjenu ulja pošto ulje dobiva kroz mješavinu goriva dok su četverotaktni motori slične konstrukcije kao i oni u automobilima i traži redovitu promjenu ulja.
Važna napomena- kosilicu s četverotaktnim motorom nikako ne smijete jače nagnuti ili potpuno položiti na bok da bi obavili korake koji slijede. Ako to učinite ulje će se razliti po raznim dijelovima motora te će vaša kosilica sigurno morati posjetiti servis. Svakako detaljno proučite upute postupanja s vašim modelom kosilice. Iz tog razloga, morate pronaći prikladan način da kosilicu postavite u položaj koji vam omogućava pristup od ispod. Postavljanje na povišeno mjesto olakšat će vam pristup potrebnim dijelovima kosilice.

2. Čišćenje kosilice

Svakako bi na kraju sezone trebali detaljno očistiti kosilicu od ostataka trave i zemlje, no ukoliko niste na kraju sezone onda bi prije početka nove sezone trebalo detaljno očistiti i oprati kosilicu. Nakupina trave i zemlje oko noža kosilice može otežati rad kosilice i utjecati na njen životni vijek pa svakako nije zanemariv korak kako bi vas kosilica dugo služila.

3. Provjerite filter, svjećicu i ulje

Prije početka sezone košenja preporučljivo je da se na motornoj kosilici provjeri i po potrebi zamjeni filter, svjećica i ulje. Ukoliko prošle sezone niste zamjenili ulje svakako bi prije početka sljedeće sezone trebalo odraditi izmjenu ulja. Na fotografiji označenoj crvenim krugom možete vidjeti vijak za ispuštanje ulja. Kako bi ispustili ulje nije potrebno skinuti nož, osim ako ga treba naoštriti. Prije nego što odvrnete vijak s doljnje strane za ispuštanje ulja odvrnite s gornje strane čep kroz koji se uljeva ulje. Kada krenete odvijati vijak za izmjenu ulja s doljnje strane pripremite se za nagli izljev ulja i imajte spremnu posudu za sakupljanje ulja. U većini slučajeva taj vijak za izmjenu ulja nije standardni vijak, već četvrtastog oblika pa će vam za odvijanje dobro doći veći odvijač koji može dohvatiti po dijagonali četvrtasti vijak. Staro ulje nikako ne smijete bacati u odvod ili proliti negdje već ga je potrebno zbrinuti na odgovarajuć način.

4. Oštrenje noža

Nož se najčešće jednostavno može skinuti običnim ključem za skidanje kotača automobila. U ovom koraku će vam biti potrebna pomoć druge osobe, jedna osoba mora sa zaštitnim rukavicama uhvatiti nož dok druga s ključem za kotače oteže vijak koji drži nož. Moguće je da razni modeli kosilica imaju različite smjerove otezanja vijaka. Uglavnom je smjer otezanja vijaka isti kao i smjer rotacije noža, a to ćete najbolje moći odrediti prema položaju oštrica noža.
Oštrenje noža je posao koji zahtjeva nešto veću stručnost jer nož treba naoštriti i balansirati. Najjednostavnije oštrenje noža je pomoću kutne brusilice s odgovarajućim diskom dok sami nož učvrstite u škripac. Svakako je važno da zadržite kut oštrice koji je proizvođač odredio i koji je prošao sva testiranja.
Iznimno važno je nakon oštrenja noža provjeriti da li je sve u ravnoteži. Uzmite odvijač, olovku ili neki sličan predmet, nož postavite na odvijač i provjerite da li je u ravnoteži. Ako primjetite da jedna strana preteže nož van balansa na toj strani trebate još skinuti materijala brušenjem dok ne postignete ravnotežu.
Nož koji nije uravnotežen može stvoriti velike i opasne vibracije čije posljedice mogu biti štetne i opasne. Takav nož će sigurno s vremenom uništiti kosilicu, ležajeve motora, a postoji i velika opasnost od ozljeda.

5. Prvo paljenje kosilice u sezoni

Prije skladištenja na kraju sezone obavezno se mora potrošiti ili ispustiti ostatak goriva iz rezervara. Upravo je taj korak ključan kod prvog paljenja u novoj sezoni. Ukoliko je ostalo goriva u rezervaru u pauzi između sezona, taj ostatak goriva će vam otežati paljenje kosilice.
I na kraju, sezona košnje može početi a vi i vaša kosilica biti ćete spremni za još jednu radnu sezonu.

Za preuzimanje ovog savjetnika pritisnite gumb u nastavku.