5 korisnih savjeta – Kako postaviti pletenu ogradu?

Želite ograditi prostor, a ne znate gdje početi? Tu smo da Vam pomognemo. Prvi korak je odrediti o kakvom se prostoru radi, koliko je prostor velik i kakve je podloge. U ovom savjetniku pokazati ćemo vam kako se postavlja pletena ograda.

  1. Osnovne karakteristike

Pletena ograda, često zvana i univerzalno pletivo, odličan je odabir za ograđivanje velikog prostora. Taj tip ograde u pravilu je cjenovno povoljniji od drugih vrsta ogradnih sustava što je često prednost kod odabira. Ipak, glavna prednost pletene ograde nad drugim sustavima je da se ona prilagođava podlozi koju ograđujete.

  1. Mjerenje i priprema

Kolčevima i zategnutim užetom odredite i označite liniju ograde i točan položaj svih stupova (razmak između stupova od 2,5 do 3 m). Zatim iskopajte odgovarajuće rupe za temelje (dubina 40 do 50 cm). Ako koristite nosače, stupove možete zajedno s nosačima zabiti u tlo. Na taj način montaža će još brže biti gotova.

  1. Postavljanje stupova i odabir stupa

Kod montaže ograde pravilo je da se stupovi postavljaju na udaljenosti od 2,5 m do 3 m ovisno o vrsti ograde. Na sve kutne i završne stupove, te na svakih 25 metara udaljenosti treba postaviti potporne stupove. Stup mora biti sedam centimetara višlji od visine ograde. Na prvom i krajnjem stupu potreban je po jedan dijagonalni potporanj za stabiliziranje konstrukcije, a na kutnim i nutarnjim stupovima potrebna su po dva dijagonalna potpornja (svakih 25 m).

  1. Koje dimenzije ograde uzeti

Kod pletene ograde visine su od 650 mm, 800 mm, 1000 mm,1250 mm, 1500 mm, 1750 mm, 2000 mm, 2500 mm i 3000 mm. Pletena ograda dolazi u pocinčanoj (Zn) varijanti i plastificiranoj (PVC) varijanti.

  1. Postavljanje vrtnih vrata

Postupak za postavljanje vrtnih vrata sličan je kao i kod postavljanja stupova. Potrebno je iskopati rupu minimalno 80 cm duboku i 30 cm široku za glavne stupove i stupove vrtnih vrata, te za potporne stupove. Glavni stup mora biti postavljen paralelno sa stupom vrata minimalno 40 cm u betonsku bazu, dok potporni stup treba biti 30 cm u betonu pod kutom od 45 stupnjeva.