Kako izabrati odgovarajući krov? – 5 korisnih savjeta

Krov je vrlo važan dio vašeg doma, on štiti od padalina i vjetra te ostalih vremenskih utjecaja. Krov ima funkciju i osiguravanja toplinske izolacije, zadržava toplinu doma zimi, te ugodnu temperaturu ljeti. Prema obliku krov grubo dijelimo na jednoslivne, dvoslivne ili višeslivne te na ukošene, polukose, složene, šatoraste, stožaste, ljuskaste, kupolaste, toranjske, ravne i ovješene. Kosi krov najčešći je oblik pokrova obiteljskih i manjih stambenih zgrada. Sam oblik krova ovisi i o podneblju u kojem se nalazi kuća, pošto nisu svi oblici krova primjereni za sve vremenske uvijete i sva podneblja. Primjerice, tamo gdje su zime snježne, krovovi su strmi, dok su u toplijim krajevima, ali i zbog bure, često ravni. Za kvalitetan krov treba dobra konstrukcija, kvalitetan pokrov, ali i pregršt dodatnih materijala koji će omogućiti da se potkrovlje redovito ventilira, da bude dobro izolirano te da oborinske vode odlaze kroz žljebove u predviđeni šaht.
Kvalitetnom izvedbom krova moći ćemo također smanjiti i troškove grijanja i hlađenja objekta, a time i smanjiti emisije štetnih plinova i dati doprinos očuvanju okoliša.

1. Vrste pokrova

Izgradnja ili rekonstrukcija krova velika je investicija i zahtjeva puno novaca, ali i vremena. U velikom izboru pokrova valja izdvojiti najpopularnije: crijep (glineni ili betonski), šindra i limeni pokrov.
Glineni i betonski crijep te šindra, najzastupljeniji su pokrovi na našim prostorima već dugi niz godina. Osim kao funkcionalna zaštita od vremena, danas je njegova uloga i estetska, jer određuje finalni izgled svakog krova i kuće.
Crijep kao pokrovni materijal koristi se još od doba starih Rimljana, koji su ga donijeli i u srednju Europu, te je izdržao sve promjene tijekom vremena i opstao kao osnovni pokrov za većinu kuća. Razlikuje se po vrsti materijala, načinu proizvodnje, formiranju žlijeba (može biti sa i bez), te dolazi u velikom izboru boja. Kod crijepa naglasak je glinenima jer su znatno lakši (iznimno važno je obratiti pažnju na nosivost krova), vodootporni, postojaniji i proizvedeni od ekološki prihvatljivih materijala.
Šindra se preporučuje za pokrivanje visokih krovova s velikim nagibom (od 20 do 85°) i krovnih instrukcija s ograničenom nosivošću. Dugotrajnost ovisi o podlozi, metalna ili drvena, koja se nalazi ispod šindre i o načinu na koji je postavljena.
Svaki od navedenih vrsta pokrova ima svoje prednosti i nedostatke, a odluka ovisi o samoj građevini, konstrukciji krova, podneblju te odabiru kupca. U Reta širokoj ponudi možete odabrati renomirane proizvođače Tondach, Bramac, Mediterran, Dilj (Nexe grupa), te Villas, a naše stručno osoblje uputit će vas prema najkvalitetnijem rješenju za vaše potrebe.

2. Drvena konstrukcija krova

Za izgradnju krovne konstrukcije koristi se crnogorično drvo kao što su: jela, smreka i bor. Najčešći izbor građe za izradu krovišta je drvo jele koje je otporno, izdržljivo, kvalitetno i cjenovno najpristupačnije. Nešto su rjeđe u upotrebi ariš i hrast, ali prvenstveno zbog visoke cijene.
Bez obzira radi li se o sanaciji krovišta ili gradnji novog krova, odabir građe za krovište ovisi o nekim bitnim elementima: potrebno je obratiti pažnju na vlažnost ( optimalan postotak se kreće između 15 do 20%), to da nema previše čvorova, pukotina i znakove oštećenja. Pojava oštećenja znači da drvo ne bi nikako trebalo biti ugrađeno u krovnu konstrukciju.
Da bi se osigurala trajnost krovne konstrukcije, potrebno je osigurati adekvatnu impregnaciju drva. Impregnacija drva jest zaštitni premaz, koji sadržava biocide i time sprječava nastanak nametnika u drvu. Impregnacija drva sama po sebi ne osigurava cjelovitu zaštitu drva. Nakon nanošenja impregnacije, drvo obvezno treba premazati još i površinskim premazom koji će ga štititi od klimatskih utjecaja.
Odabir građe za krovnu konstrukciju može biti prilično težak zadatak. Prvo korak je slijediti smjernice u građevinskom projektu. No, svakako prije donošenja konačne odluke konzultirajte majstora za krovište koji će vam pomoći u odabiru. Cijena građe za krovište ne igra primarnu ulogu jer puno važnije je izgraditi stabilan i zaštićen krov koji će dugo trajati.
U Reti možete izabrati idealnu drvenu građu za sve vaše potrebe, a naše stručno osoblje pomoći će vam u izboru.

3. Ventilirani krov

Najzastupljeniji tip novog krova, pogotovo ako se potkrovlje koristi kao životni prostor, je ventilirani krov. Ventilirani krov preduvjet je zdravog življenja i ugodnog boravka u potkrovlju. Ventilirani krov omogućuje konstantno strujanje zraka po čitavoj površini krovnih ploha u sloju između pokrovnog materijala (crijep, lim, šindra i sl.) i same krovne konstrukcije, gdje zrak ulazi pod strehom i izlazi kroz odzrake pri sljemenu krova. Njime se odvaja materijal pokrova, zajedno s letvama na koje je pričvršćen, od ostatka krovišta. Takav tip krova omogućava da se tijekom ljetnih mjeseci akumulirana toplina pokrova ( crijepa, šindre i sl.) ne prenosi na unutarnji prostor već se provjetrava strujanjem zračnog sloja između pokrova i potkonstrukcije, dok isto to strujanje zraka za vrijeme zimskog razdoblja omogućuje sušenje vlage u potkrovlju te sprječava truljenje letvi i oštećenje toplinske izolacije.

4. Krovni prozori i/ili krovne kućice

Jedan od glavnih razloga sanacije i rekonstrukcije krova uz dotrajalost je prenamjena tavanskog prostora u stambeni prostor. Uz prenamjenu prostora nameće se samo po sebi kao faktor povećanje prirodnog osvjetljenja i provjetravanje prostora. Za obje situacije mogu se koristiti krovni prozori ili krovne kućice.
Prednosti krovnih prozora su relativno brza ugradnja, niža cijena u odnosu na krovne kućice, daju 2 do 3 puta više svjetlosti od klasično okomito postavljenih prozora istih dimenzija,pogodno za ostakliti velike krovne površine uz kombiniranja prozora. Krovni prozori idealno su rješenje kod visokih tavana, strmih krovova i kod objekta gdje nije dozvoljeno graditi krovne kućice.
Najveća prednost krovnih kućica je povećanje unutarnje visine i ukupnog volumena prostora kod niskih krovova, te mogućnost ugradnje klasičnih okomitih prozora.
Ako vam treba više prostora svakako izgradite krovne kućice, ako želite puno svjetla, neba i dobar vizualni efekt ugradite krovne prozore. U konačnici ako imate zahtjeva i za jednim i drugim, ugradite obje opcije.
Uz kvalitetne krovne prozore ili kućice iz Reta ponude, svoj dom možete dodatno uljepšati sjenilima i roletama kako bi upotpunili dojam i dali osobnu notu prostoru.


5. Sakupljanje kišnice

Voda je najvažniji resurs na Zemlji i važno je da se koristi odgovorno i racionalno. Sve popularniji su sustavi skupljanja kišnice koji se nadograđuju na sustav odvodnje vode s krova. Takvi sustavi spremaju vodu u posebne spremnike za kasnije korištenje za zalijevanje vrta, kao tehnološka voda za sanitarne potrebe i sl. Ugradnja takvog sustava poskupljuje ukupnu investiciju u startu ali dugoročno se isplati ostvarenim uštedama i smanjenjem utjecaja na okoliš.