Kako zamjeniti ili postaviti bravu? – 5 korisnih savjeta

Brave su ključni dio svakih vrata te omogućuju nesmetano otvaranje, zatvaranje i zaključavanje vrata. Uz glavnu funkciju sigurnosti svakako valja spomenuti i estetsku ulogu brave i garniture. Zamjenom brave i garniture možete uz relativno malu investiciju promjeniti i osvježiti izgled i povećati funkcionalnost vrata. Kako bi vam olakšali zamjenu donosimo vam 5 korisnih savjeta.

1. Tipovi brava

Po tipu vrata u koja se brava postavlja dijelomo brave na brave za metalna vrata i brave za drvena vrata. Brave za metalna vrata imaju manju dubinu od 2,5 cm za manji model i 3,65 cm za veći model te dolazi u izvedbi s upadom ili valjkom s otvorom za cilindar.
Brave za drvena vrata najčešće dolaze u dvije dimenzije 6,5 cm i 8,0 cm s otvorom za cilindar,ključ ili za WC. Sve navedene modele brava dio su proizvodnog asortimana tvrtke Reta i možete ih pronaći u Reta salonu na adresi Zagrebačka 37, Karlovac.


2. Prije zamjene brava

Prilikom zamjene brave svakako obratite pozornost na model postojeće brave koju imate upravo zbog različitih dimenzija same brave, kako ne bi kupili model brave koji ne odgovara vašim vrata. Današnje brave su većinom univerzalne, napravljene i za desna i lijeva vrata. Kako bi bravu prilagodili lijevim ili desnim vratima proizvođači su razvili razne sisteme okretanja upada. Reta je razvila inovativan sustav okreta upada na bravama koji omogućuje prilagodbu brave u 2 poteza: upad se gurne unutar čeone ploče te se jednostavnim okretom promjeni položaj i otpusti se da sjedne u čeonu ploču.

3. Skidanje brava

Prilikom zamjene brave prvi korak je skidanje kvake. Kvaka je uobičajno spojena s imbus vijkom, pa će vam za ovaj korak biti potreban imbus ključ 3mm (slika 1) koji kod kupnje seta u Reta salonu dobijete u kompletu. Kod starijih kvaka umjesto imbus vijka kao osigurač se znao koristiti maleni čavlić koji se treba izvaditi kako bi odvojili kvaku od brave i vrata.
Sljedeći korak je odvijačem ukloniti vijak koji osigurava cilindar (slika 2 – ukoliko se rad o bravi s cilindrom, koji se nalazi na prihvatnoj ploči brave; brave s ključom ili za WC nemaju ovaj vijak) Nakon što se ukloni taj vijak može se izvaditi cilindar. Svakako treba pripaziti da se u cilindru nalazi ključ pošto je cilindar nemože izvaditi dok ključ nije u njemu i dok je u osnovnoj poziciji. Kod vađenja cilindra ključ treba okrenuti za pola okreta kako bi se jezičak cilindra poravnao sa cilindrom kako bi se dao izvaditi (slika 3).
Posljednji korak skidanja stare brave je odvijačem odšerafiti vijke koji bravu spajaju s vratima, na vrhu i dnu čeone ploče brave. Nakon tog koraka brava će se moći izvaditi iz vrata.


4. Postavljanje brave

Kod postavljanja nove brave prvi korak je umetnuti bravu u vrata. Nakon što se brava umente u vrata potrebno je postaviti kvaku u bravu kako bi se osiguralo da su brava i kvaka u pravoj poziciji prije učvršćivanja brave. Zatim se brava priloženim vijcima učvrsti za vrata. Sljedeći korak je umetanje cilindra (ukoliko se radi o bravi za cilindar) te učvršćivanje cilindra u pravilan položaj.

5. Zamjena graniture

Ako uz izmjenu brave želite obnoviti i cijelu garnituru u paketu i osvježiti izgled vrata pripazite na par sljedećih stvari. Garnitura se sastoji od kvake, štita i prstena. Kod izbora kvake treba pripaziti na veličinu trna koji se nalazi u kvaki, standardna dužina trna je 70 mm, postoji i veći trn od 110 mm ukoliko su vrata šira ili izolirana. Štit može biti u jednom komadu da pokriva otvor kvake i ključa ili odvojen u rozete, koja svaka posebno pokriva otvor kvake i otvor ključa. Štitovi i rozete se razlikuju po modelima, dimenzijama i broju rupa za učvršćivanje te treba pripaziti da dimenzije novog štita nisu manje od starog štita i da li odgovaraju rupe s kojima je bio učvršćen stari štit potrebnim rupama novog štita. Ukolko izaberete štit koji je kraći od starog štita ostati će vam vidljive rupe za učvršćivanje od starog štita, koje u tom slučaju treba zapuniti filerom i obojati u boju vrata kako se nebi primjetile. Kako bi to izbjegli pripazite da su dimenzije novog štita nešto veće od starog pa će novi štit pokriti rupe od starog ukoliko se ne poklapaju. Štit rozeta manjih je dimenzija od klasičnog štita te u većini slučajeva rozeta nije dostatna da pokrije rupe klasičnog štita zbog drugačije pozicije učvršćivanja.
Montaža kvake i štita
Većina koraka zamjene brave ostaje ista i uz zamjene garniture. Jedina razlika je da se kod skidanja brave nakon što se brava izvadi iz vrata otpuštaju vijci od štita i odstranjuje štit s vrata. Dok kod montiranja brave štit se stavlja na bravu zajedno s kvakom i prstenom kod učvršćivanja brave, a nakon što se brava učvrsti, kvaka s prstenom se s obje pritisne da sa štitom čini kompaktnu cjelinu i učvrsti imbus vijkom te se štitovi isprave da budu okomiti na kvaku i na kraju se učvrste vijcima.
Kod montaže štitova rozeta montaža je nešto drugačija. Kod većine rozeta prvo se učvršćuje baza rozete vijcima pa se na bazu pritiskom učvrsti sam štit. Svakako slijedite upute proizvođača kod montiranja rozeta i učvršćivanja baze rozete kako nebi slučajno okrenuli bazu s rupama obrnuto od osnovnog položaja i kod učvršćivanja baze vijcima slučajno probili tijelo brave i time oštetili funkcionalnost brave.
U ponudi Rete možete izabrati između mnogo modela garnitura svih dimenzija i oblika kako bi pronašli idealnu kombinaciju za vas.